Nytt år, nya möjligheter

Kolumn i VK 2 januari 2012

Är du en sådan som brukar avge löften så här års? Om att sluta snusa, motionera mer eller vara snällare mot dina barn?

Det är länge sedan jag själv senast avgav något nyårslöfte, men jag gillar tanken på att ett nytt år faktiskt också innebär nya möjligheter. Det nya året, 2012, är ju fortfarande som ett blankt blad, ett oskrivet kapitel som vi själva kan fylla med just det innehåll vi skulle önska.

Egentligen är nog just önskan ett bättre ord än löfte. Mycket i våra liv påverkas ju av andra, yttre omständigheter och ett löfte kanske inte alltid är så lätt att hålla när allt runt omkring oss rasar.

Hur många nyårslöften om rökstopp eller godisuppehåll har inte brutits, när tjejen gjort slut eller man förlorat jobbet? Hur många löften om mer motion har inte trasats sönder när knät gjort ont och kompisarna hellre dragit på krogen?

Brutna nyårslöften är sannolikt mer vanliga än hållna.
Ändå skulle jag vilja att vi alla tog årsskiftet som ett avstamp för något nytt. Något som mer stämmer överens med våra drömmar och visioner. Både på det privata planet och i ett större perspektiv.

Själv har jag valt att gå vidare i yrkeslivet. Kastat mig ut i en osäker men oändligt spännande tillvaro som min egen lilla redaktör. Både för en större frihet på det personliga planet, men också för att kanske kunna ge avtryck på andra områden än tidigare.

Ett avtryck som jag redan 2011 gjorde i denna spalt handlade om nötköttsproduktionen och klimatet. I krönikan den 12 december skrev jag att köttkonsumtion påverkar klimatet på ett mycket påtagligt sätt:

”För varje kilo industriproducerat nötkött släpps över 36 kilo koldioxid ut i atmosfären. Därutöver släpps stora mängder gödslingsmedel ut. Totalt motsvarar det utsläppen från en bilresa Umeå – Lycksele tur och retur. För ett enda kilo kött!”

Reaktionerna från några av länets bönder blev starka. Flera hävdade att siffrorna var helt felaktiga och ville ha rättelser införda. Och faktiskt, jag ska åtminstone göra en halv pudel.

Siffrorna är inte felaktiga, ett kilo nötkött orsakar enligt Livmedelsverket utsläpp på mellan 15 och 40 kilo växthusgaser, vilket är tio gånger så mycket som ett kilo kyckling. Men det är inte kossan som är boven, utan sättet att föda upp henne.

Betande djur på gamla gräsmarker som sällan plöjs binder i stället kol under lång tid och kan därför tvärtom utgöra så kallade kolsänkor, alltså bidra till en minskning av utsläppen. Kor som föds upp på kraftfoder, eller släpps ut på ny betesmark där regnskog tidigare växt, leder till stora utsläpp av växthusgaser.

Så om du nu inte vill införa en köttfri dag i veckan, kan du väl åtminstone tänka på vilken köttbit du köper. Lokalproducerat och naturbetat kan väl vara ett överkomligt nyårslöfte…

 

Ett svar till “Nytt år, nya möjligheter

 1. Är SÅ nöjd med att inte ha ätit kött på tolv år!
  Håller med dej om löften alternativt önskningar…
  har nog hittills aldrig lyckats hålla ett nyårslöfte. Inte fullt ut iaf…
  Gott Nytt År!
  och Lycka Till!!
  Kram maria