Svettiga västerbottningar kostar mindre

Kolumn i VK 30 januari 2012

När du läser detta slickar jag antagligen såren efter söndagens sjumilalopp i de italienska Alperna. Men även om skinnet kanske flåtts på hälar och tummar kommer jag förhoppningsvis att vara mycket nöjd över att ha genomfört mitt livs första Marcialonga.
Skavsår går dessutom över och är inte ens en sjukdom. Tvärtom har skidåkningen gjort mig både friskare och gladare.
Innan jag för snart tio år sedan återupptäckte denna nordiska vintersport hade jag som så många andra stillasittande kontorsråttor ofta ont i axlar och nacke och var i stadigt behov av massage.
Numera ser inte massören skymten av mig. I alla fall inte av detta skäl.
Det är också det som är poängen med FaR, fysisk aktivitet på recept, som de senaste åren etablerats som ett verkligt alternativ till allehanda läkemedel mot många olika åkommor. Folk ska må bättre, vårdbehovet ska minska.
För ett ekonomiskt pressat landsting som vårt måste detta vara en stor och därmed prioriterad möjlighet. Vi västerbottningar konsumerar dyrbar vård mer än svenskar i gemen utan att egentligen vara sjukare.
Exakt vad det beror på kan man förstås diskutera, men för att pengarna ska räcka till måste antalet vårdbesök och förskrivningen av dyra mediciner minska. I många fall är FaR troligtvis ett utmärkt alternativ.
Förra året skrev också vårdgivare i länet ut fler än 2 300 recept på motionsaktiviteter, vilket är dubbelt så många som året därföre. Trenden är en fortsatt ökning.
Att motion håller dig friskare anses dessutom numera helt bevisat. Enligt Svenska Läkaresällskapet, som i höstas antog nya rekommendationer om just fysisk aktivitet för vuxna, minskar motion bland annat risken för förtida död, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benbrott, demens och depression.
Död, cancer, demens…inga småsaker alltså:
Den som regelbundet rör på sig, helst varje dag, minskar således inte bara i vikt utan blir också friskare och lever längre. Den kunskapen får i dag anses vara väl underbyggd.
Nyare forskning visar dessutom inte minst på motionens positiva effekter på hjärnans funktioner. Regelbunden fysisk aktivitet ger en känsla av ökad vitalitet, avspänning, välbehag och bättre självkänsla och är därför ett bra komplement vid exempelvis behandling av depression.
Dessutom är bieffekterna få jämfört med de flesta piller. Läs skavsår…
Här finns alltså mycket att göra inom ett landsting med stora ekonomiska problem. Fjolårets drygt 2 000 motionsrecept skulle lätt kunna mångdubblas.
Skulle följden bli större trängsel i skidspåren är det en smäll jag lätt kan ta.

Kommentarer är inaktiverade