Hur mycket är ett arbetstillfälle värt?

Kolumn i VK 23 april 2012

Tillhör du dem som har ett jobb att gå till? Som kan försörja dig själv och kanske fler, som har arbetskamrater man kan slänga käft med och gratta på namnsdagar?

Då är du som jag förmodligen ganska nöjd. Och helt säkert mer nöjd än den som hamnat utanför allt detta.

Jag börjar så här för att du ska förstå att också jag tycker att jobben är viktiga, och att meningsfull sysselsättning åt alla är och måste vara en av politikens allra främsta frågor.

Men. Inte till vilket pris som helst.

Precis som du har jag en gräns för vad jag kan och vill göra för pengar.

För många år sedan, mitt under en lågkonjunktur, träffade jag en man som sa ungefär så här: ”Vad vi skulle behöva är ett rejält krig. Det skulle skapa hur många jobb som helst.”

Jag vet faktiskt inte om han menade allvar, men visst, när allt är raserat ska det ju byggas upp igen. Krig och katastrofer skapar helt säkert både arbetstillfällen och höjer bruttonationalprodukter. Men de flesta av oss vill ändå inte ha krig, så mycket är jobben inte värda.

Ändå är det just arbetstillfällena som allt som oftast blir huvudargumentet när den svenska vapenexporten ska försvaras. Efter att det egna försvaret bantats hårt under krisens 90-tal har den svenska vapenindustrin tvingats vända sig utomlands för att kunna sälja sina produkter.

Även till avskyvärda diktaturer som hugger händer av tjuvar och huvudet av kvinnor som påstås ha utövat häxeri.

Den senaste tidens avslöjanden om att svenska FOI via ett bulvanföretag skulle hjälpa Saudiarabien att bygga fabriker för tillverkning av krut, sprängämnen och pansarvärnsvapen, har satt fingret på det moraliska dilemma som all vapenhandel egentligen innebär.

Hur mycket är arbetstillfällena i Sverige värda? Hur högt pris ska andra människor tvingas betala för att vi ska ha ett jobb att gå till?

Den aktuella Saudivapen-affären kan just spåras tillbaka till 90-talets tuffa sparpaket med hårda neddragningar inom försvaret. Dåvarande Socialdemokratiska regeringar lovade industrin kompensation och röjde vägen för miljardexport till länder som just den saudiska diktaturen. Senare har Alliansregeringen förlängt det avtal som ligger till grund för denna omdiskuterade vapenaffär.

Motivet har hela tiden varit just de svenska jobben.
Jag frågar mig: Är detta meningsfull sysselsättning? Är våra jobb viktigare än saudiernas mänskliga fri- och rättigheter?

Till sist:
Om du vill veta hur Sveriges Radios avslöjande av Saudivapen-affären gick till är du välkommen till Publicistklubbens arrangemang i Umeå Folkets hus i kväll kl 19. Då berättar Ekots grävande reporter Bo Göran Bodin hur granskningen gjordes och vad som hänt sedan det första avslöjandet publicerades.

2 svar till “Hur mycket är ett arbetstillfälle värt?

  1. Stöd förbygande av en vapenfabrik i Saudiarabine torde inte innebära särskilt mycket arbetstillfällen i Sverieg. I huvudsak skulle detta sysselsätta olika specialister/rådgivare.
    Enligt min uppfattning är att det viktigaste skälet till denna affär att Sverige är beroende av utländsk högteknologi (paradoxalt nog i huvudsal amerikansk) för att kunna tillverke egna vapen, vilket ”alliansfriheten” implémenterar. Det vore betydligt ärligare (och sannolikt billigare) om Sverige slutade hyckla alliansfrihet och fullt ut anslöt sig till Nato, som är den naturliga gemenskapen för västvärldens demokratier. För mig har det alltid varit en gåta att Sverige ville vara ”neutralt” mellan det totalitära östeuropa och demokratierna i väst. Det kalla kriget är sedan länge slut, det är hög tid att vi överger den förmenta alliansfriheten.

    • Min kommentar är kort: Jag tycker inte vare sig jobben i Sverige eller upprätthållandet av vårt eget militära försvar ska bygga på diktatorers önskan att hålla sitt folk i schack.