Dags att befria kungen, Victoria och Estelle!

Kolumn i VK 30 april 2012

I dag fyller kungen 66 år. Gott och väl pensionär alltså. Men inte får han koppla av för det, inte.

Dag efter dag fylls Carl XVI Gustafs kalender med invigningar, studiebesök och representationsmiddagar. Trots att han i sin ungdom inte alls tycks ha velat det.

Bortsett från en del annat, lite mer spekulativa inslag, beskriver den för något år sedan omtalade boken ”Den motvillige monarken” ganska väl hur den unge kronprinsen just motvilligt tog sig an den börda kungakronan innebär.

Och ärligt talat, är det inte dags nu att befria både honom, dottern Victoria och det lilla barnbarnet Estelle från monarkins handklovar? För vilken rätt har vi att utsätta kungafamiljen för allt som följer med monarkin?

Få av oss andra skulle gå med på villkoren.
Skulle du till exempel acceptera tvånget att tillhöra en viss religion, att inte själv få bestämma om eller vad du ska tro på?
Skulle du klara av det tryck det innebär att vara bevakad dygnet runt. Inte i första hand av säkerhetspolis och vakter, utan av kvälls- och skandalpressens paparazzifotografer och hovreportrar?
Skulle du vilja ha dina betyg, kläder och vänner recenserade offentligt – till allmän beskådan?

Knappast. Få av oss skulle vilja byta med kungafamiljen. Och ändå har vi dem kvar.

Sverige är världens äldsta existerande monarki. Medan land efter land gått över till det långt mer demokratiska styrelseskicket republik, vågar de svenska partierna inte driva frågan om monarkins avskaffande.
Inte ens de som har kravet inskrivet i sina partiprogram. Det är bedrövligt och ynkligt.

Jag har svårt att förstå hur monarkin kan försvaras. Hur kan ett modernt och bildat folk tycka att blodsband och arvsmassa är kompetens nog för en svensk statschef? Hur kan vi acceptera att en utvald familj står över alla andra medborgare, inte minst juridiskt? Vilka andra toppositioner i den gemensamma sektorn skulle kunna förvärvas på liknande sätt?

Svaret på den sista frågan är förstås: Inga.

Som Vilhelm Moberg sa: ”Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, ej genom samlag.”

Och kanske har svenska folket fått nog nu. Kanske ser vi de första tecknen på en svängning i opinionen.
Efter födelsen av en ny tronarvinge i februari blev nämligen Republikanska föreningen plötsligt nerlusad av nya medlemsansökningar. På bara en vecka hade 1 200 nya medlemmar anslutit sig till föreningen som förstås har monarkins avskaffande som sitt främsta mål.

Det inspirerar.
Därför, just i dag, på kungens 66:e födelsedag, har jag bestämt mig för att bli medlem i den snabbt växande Republikanska föreningen. Det får bli min gåva till Sveriges förhoppningsvis siste monark.

Varför inte göra likadant?

7 svar till “Dags att befria kungen, Victoria och Estelle!

 1. Man kan bara befria någon som vill bli befriad… Vad är det som får dig att tro att dina åsikter är allvetandes?

  • Allvetandes? Har jag sagt att jag är det? Du har nog blandat ihop begreppet åsikt med detta. Och åsikter har jag – precis som du.

 2. Välkommen i RepF! Numera har man råd med både en anställd generalsekreterare och tidningen Reform (jag tar med några nummer i sommar). I Umeå är det f ö medlemsmöte Torsdagen den 3 maj, klockan 19:00-20:30
  på Café Mekka, Rådhusesplanaden 17 A.

 3. jag vill vara anonym, men jag vet att studenters examensfilm vid Stockholms Dramatiska högskola just nu gör en film om Kungen som jag tror kommer göra republikanerna glada! . Den har premiär på SVT 2013 och jag tror det kan bli stort att det nu kommer en film som visar kungen fången i sin gyllene bur. Det jag läst om filmen hittills verkar intressant och jag tycker vi sprider ordet.

  Filmen ”för Sverige i tiden” www.facebook.com/forsverigeitiden
  www.svd.se/kultur/kontroversiell-kungafilm-pa-gang_6879877.svd

 4. Bra tillfälle, Bertolof, att gå med i Republikanska… just på konungens födelsedag! Nästa lämpliga tillfälle för inträde i stor skala kan bli på HKH Victorias födelsedag den 14 juli. Tänk att kunna befria henne från det minst sagt löjliga födelsedagafirandet på idrottsplatsen i Borgholm! Vilken god gärning!

  • Hej Maria
   Jag var på mitt första möte i RepF i går. Träffade bl a din mamma… Vi planerar en aktivitet i Umeå i samband med nationaldagsfirandet. Du kanske vill haka på?