Hurra, vad dyrt det blivit!

Krönika i VK 18 november 2013

Om priset på mjölken, köttfärsen eller potatisen väntas stiga rapporterar medierna knappast om detta som något positivt. Inte heller skulle ICA-handlaren glatt få kommentera ”den heta livsmedelsmarknaden” som någon slags expert.

Men när nya prisrekord slås på bostadsmarknaden är det klackarna i taket. Då tänds ett hopp om en härlig framtid. Nyhetsbyrån TT berättade för en tid sedan att ”svenskarna blivit allt mer optimistiska i sin syn på bostadspriserna den senaste månaden”.

Det glädjande var att bostadspriserna förväntades stiga.

Häromdagen kunde vi också i denna tidning läsa om kraftigt höjda priser på bostadsrätter i Umeå. Prisuppgången det senaste året var hela 25 procent och en på bild glad mäklare (jfr ICA-handlaren!) konstaterade att hon aldrig varit med om något liknande.

Mäklaren var glad, men är den extrema prisuppgången verkligen en positiv nyhet för alla?

Visst, för oss som bor i tillväxtområden som Umeå, och som redan tagit oss helskinnade in på bostadsmarknaden – för oss blir varje rubrik om nya prisrekord ett löfte. Vi kan skratta hela vägen till banken och tacka den misslyckade bostadspolitiken för en tryggad framtid.

Men för den unga människa som tvingas flytta mellan otrygga andra- och tredjehandslägenheter, för att priset på en egen bostad blivit hysteriskt, är det en allt värre mardröm.

Detsamma för den arbetslöse, den sjukskrivna, den lågavlönade, den ensamstående och den som studerar. De har inte råd, banken ger inga lån – de får helt enkelt finna sig i det som blir över.

Svindyra bostäder utestänger många och skapar stora klyftor i vårt allt mer segregerade samhälle.

De senaste tio åren har priserna på villor närmare fördubblats i Sverige. Priserna på bostadsrätter har ökat med mer än 200 procent. Det vill säga i storstadsregionerna och tillväxtområden som Umeå.

Samtidigt har lönerna bara ökat med 33 procent. För oss som har jobb. Det innebär att vi, för att bo drägligt, nu måste betala betydligt mer av den disponibla inkomsten på boende jämfört med förr.

Sannolikt genom att vi skuldsätter oss mer.

Detta är farligt, och fastighetsekonomer varnar nu för att bostäder i dessa heta områden är kraftigt övervärderade. När bubblan spricker, vilket flera experter tror, kommer priserna att rasa, räntorna att stiga och den som är högt belånad eller vill sälja att drabbas hårt.

Stigande bostadspriser är bra för oss i växande städer som köpt lägenheten eller villan vid rätt tillfälle och kan sälja med vinst. Det är otroligt bra för bostadsmäklarna som tjänar multum på att desperata köpare trissar upp priserna i hetsiga budgivningar.

Och det är givetvis bra för bankerna som får låna ut ännu mer pengar med stor förtjänst på varje bolån.

Men för många andra är den orimliga prisutvecklingen dålig. Och för ett sammanhållet samhälle rent av skadlig.

Detta borde också synas i tidningarnas rubriker och löp när ny statistik kablas ut och glada mäklare uttalar sig om nya prisrekord.

Kommentarer är inaktiverade