Cronemans osportsliga haveri

Efter att under många år med nöje ha läst Johan Cronemans träffsäkra och vassa TV-krönikor i DN, där ofta den absurda jakten på tittarsiffror häcklats, kraschlandade allt i lördags (DN 2014-04-12) i en enda stor besvikelse.

Driver han med oss? Skrevs krönikan för publicering den första april? Eller menar Croneman allvar när han säger sig ha ”all förståelse för att makthavarna inom till exempel svensk hockey tycker att man skall ge storstadslagen en särskild gräddfil”?
Han fortsätter: ”Hur skall man kunna sälja hockeyn kommersiellt, få tv-kanaler och tv-bolag att på allvar konkurrera om till exempel sändningsrättigheterna, när reklamköparna i stort sett hamnar på en potentiell liten minimal lokalmarknad?”

Man häpnar. Är det verkligen Johan Croneman som skriver detta?

Jag håller helt med om problembeskrivningen – att så gott som allt som sker utanför storstäderna, politik, ekonomi, sport – lätt hamnar i medieskugga. Att ”mediekoncentrationen är kolossalt stor kring Stockholm, Göteborg, Malmö”.

Men att lösningen skulle vara en ”gräddfil” för storstadslagen, som redan har fördelar av stora arenor, en potentiellt stor publik och därmed stora intäkter, är förstås helt och hållet galet. All idrott går ut på så rättvis kamp som möjligt. Poängberäkning, mätning av tider, längder och höjder – allt ska vara lika oberoende av utövare. Detta är så självklart att jag inte kan minnas någon som ifrågasatt detta tidigare.

Förrän nu. Och då av självaste Johan Croneman.

Jag och många med mig ser problemen med storstadskoncentrationen när det gäller medierna. Men detta måste hanteras på andra sätt, lämpligtvis på politisk nivå via sändningstillstånd, presstöd och liknande styrmedel. Inte genom att skapa osportsliga förutsättningar inom idrotten.

Hur okommersiellt detta än är.

Om nu Johan Croneman inte orkar bry sig om idrotts- och sporthändelser utanför storstäderna ser jag ingen annan lösning än att Stockholms- och Göteborgslagen helt enkelt får bli bättre.

Tills vidare är vi miljoner lantisar som följer den rafflande finalserien.

Kommentarer är inaktiverade